Notícies

dimarts, 25 febrer 2020

FESTES POPULARS DE CULTURA POMPEU FABRA

El setembre de 1970, tingueren lloc a Montblanc les II Festes Populars de Cultura Pompeu Fabra, organitzades pel Museu Arxiu, Omnium Cultural i el secretariat de la Comissió Fabra amb la col·laboració d’institucions, i entitats de la Conca.

[ anar-hi ]

dijous, 13 febrer 2020

Presentació llibre Joan Cartanyà

Patrimoni paleontològic

[ anar-hi ]

dimarts, 04 febrer 2020

EXPOSICIÓ CARNAVAL MONTBLANC

Exposició del Carnaval de Montblanc des del 1978 fins al 2019.

[ anar-hi ]

dimecres, 29 gener 2020

Art Primer, artistes de la prehistòria

El Museu Comarcal de la Conca de Barberà col·labora amb l'exposició "Art Primer. Artistes de la prehistòria", amb la cessió d'una de les plaques del Molí del Salt (Vimbodí i Poblet)

[ anar-hi ]

diumenge, 26 gener 2020

ANY ISAMEL BALANYÀ

El Museu Comarcal de la Conca de Barberà deicarà part de la programació d'aquest 2020 de reconeixement a la figura d’Ismael Balanyà Moix (Montblanc 1921-2000).

[ anar-hi ]

EXPOSICIÓ CARNAVAL MONTBLANC

EXPOSICIÓ CARNAVAL MONTBLANC

Exposició del Carnaval de Montblanc des del 1978 fins al 2019.

dilluns, 03/02/2020

El Museu Comarcal de la Conca de Barberà presenta una exposició dedicada a la festa del Carnaval de Montblanc, des de la seva recuperació a inicis de la democràcia fins a dia d’avui.

Distribuïdes arreu del Casal dels Josa, seu del Museu, els visitants podran redescobrir les disfresses de les diferents comparses, cedides per a l’ocasió, col·locades de tal manera que dialoguen amb les peces de la col·lecció permanent del museu. El Seguici Popular, éssers de corda, els personatges del Rei Lleó, Dames de metall, follets del bosc, àngels, Egipte, homes i dones de paper, gelats, la família Disney i l’enterrament de la Sardina, són alguns dels temes que es poden veure, reunits de forma extraordinària.

Complementen la mostra els diferents cartells, esqueles i fotografies de les diferents edicions del carnaval montblanquí.

Tots els materials han estat cedits de forma desinteressada pels membres de les diferents comparses que han participat en els actes de carnaval des de finals dels anys setanta. També han col·laborat en el muntatge diferents establiments de la vila, així com l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà i l’Ajuntament de Montblanc.

L’exposició s’inaugurarà el proper dissabte dia 8 de febrer i es podrà visitar, al C/ Josa 6, fins al diumenge dia 1 de març. Durant aquest període, l’accés al museu és lliure per a totes les persones empadronades a Montblanc i la Conca de Barberà.

També per primera vegada, el dimarts dia 25 de febrer, se celebrarà la vetlla del Rei Carnestoltes al vestíbul de la seu central del Museu Comarcal. Des d’on, al vespre, sortirà la comitiva fúnebre per a procedir a la lectura del seu testament.

Art Primer, artistes de la prehistòria

Art Primer, artistes de la prehistòria

El Museu Comarcal de la Conca de Barberà col·labora amb l'exposició "Art Primer. Artistes de la prehistòria", amb la cessió d'una de les plaques del Molí del Salt (Vimbodí i Poblet)

dimarts, 28/01/2020

L'exposició, comissariada pels doctors Inés Domingo i Antoni Palomo, proposa un viatge al passat de més de 50.000 anys, a la recerca dels orígens de l'art. Alhora, la mostra vol explicar també l'art rupestre llevantí, una de les expressions artístiques més originals sorgides, tant a Catalunya com a la resta de la mediterrània peninsular, fa més de 7.000 anys.


Organitzada com a cloenda del 20è aniversari de la declaració de l'Art rupestre de la façana mediterrània peninsular com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO, l'exposició presenta més d'un centenar d'objectes únics de la prehistòria europea, procedents de museus i institucions catalans, francesos i de l'estat espanyol, entre els quals destaca una selecció dels calcs de pintures rupestres conservats al MAC.

Amb una estètica d'estil contemporani, atractiva i innovadora, la mostra, que ocupa més de 800 m2 de l'espai central del museu, ofereix també nombrosos recursos audiovisuals i de realitat virtual en 3D, que mostren escenes animades de la prehistòria, reproduccions de processos tecnològics, o la visita immersiva de coves i abrics, amb l'objectiu d'arribar i seduir a un ample ventall de visitants. Completa l'exposició l'Arqueolab, un espai de joc i interacció on es desenvoluparan activitats per a tots els públics amb l'objectiu de fer possible una descoberta experiencial de l'art llevantí.

La presentació de l'exposició ha comportat també l'edició d'un interessant catàleg que, a més de les peces i documents exposats, integra diversos articles d'especialistes de l'art rupestre llevantí, que permeten un aprofundiment sobre els diversos temes abordats en la mostra.

L'exposició romandrà oberta fins al 28 de juny de 2020. Durant el període de la seva presentació, es desenvoluparà també un ample programa d'activitats complementàries, que integra visites guiades, tallers, màsterclass i conferències d'especialistes i visites organitzades a conjunts d'art rupestre, tant de Catalunya com de l'Estat espanyol. POdeu trobar més informació a:

http://www.macbarcelona.cat/ca/Exposicions/Exposicions-actuals/Art-Primer.-Artistes-de-la-prehistoria