AVENTURA'T AL MUSEU. PROPOSTA TURÍSTICA PER FAMÍLIES

El Museu Comarcal de la Conca de Barberà compta amb un nou recurs turístic per a les famílies turistes per gaudir del patrimoni a través de la mecànica del joc. Aquest joc neix del projecte del PECT TurisTic en Família del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona amb la col·laboració de la Xarxa de Museus de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre.

dimecres, 28/07/2021

Escanejat un codi QR que trobareu a l’entrada del museu i que us anirà indicant tots els passos a seguir tot resolent reptes, podreu anar desglossant la història de la col·lecció  del Museu de la Conca de Barberà que ens explica la història de la Conca des de la prehistòria, l’edat mitjana, l’edat moderna i la contemporània, alhora es podran esbrinar alguns trets de la resta de museus de la Xarxa de Museus de les Comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

Al mateix temps els 10 enigmes que s’han de resoldre ens ajuden a entendre perquè el paper de les dones és invisibles en bona part de la història de la Humanitat i la necessitat que tenim tots nosaltres de reivindicar el seu protagonisme.

 

El programa PECT TurisTic en Família del Patronat de Turisme de la Diputació

Aquesta iniciativa de col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona s’ha fet a través de l’operació Patrimoni Cultural del projecte europeu de competitivitat territorial PECT TurisTic en Família. Són projectes de recerca i innovació en el turisme de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre com a gestors de les destinacions turístiques familiars. Entre els objectius de l’operació hi ha d’aconseguir que els equipaments museístics i culturals siguin un actiu per atraure el públic familiar i donar resposta a les seves necessitats quan decideixen visitar-los.
 
El projecte PECT TurisTIC en Família està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 i que té com a objectiu la inversió en creixement i ocupació.

 

Una xarxa de museus oberta a la ciutadania

La Xarxa territorial de museus de les comarques de Tarragona i de les Terres de l'Ebre està formada per 13 museus:

 1. Museu d’Alcover.
 2. Museu d’Història de Cambrils.
 3. Museu de les Terres de l’Ebre.
 4. Museu de Tortosa.
 5. Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
 6. Museu Comarcal de la Conca de Barberà.
 7. Museu Deu.
 8. Museu Apel·les Fenosa.
 9. Museu Pau Casals
 10. Museu de Valls.
 11. Museu de la Vida Rural.
 12. Museu Diocesà de Tarragona.
 13. Institut Municipal Reus Cultura.

La Xarxa desenvolupa eines de col·laboració entre els museus dins d'aquest àmbit territorial i  fomenta actuacions transversals en matèria museística. L’encaix d’aquest projecte pels museus de la Xarxa significa un pas més per millorar l’oferta cultural dels museus per al públic familiar i apropar al públic el ric patrimoni que salvaguarden els museus.

 

El Museu Comarcal de la Conca de Barbera

El museu acull un recorregut des de la Conca Antiga fins a la Conca més Contemporània. Es pot fer un recorregut per la prehistòria amb manifestacions material del paleolític, neolític i l’edat dels metalls. També es pot ser testimoni de la transició entre la caiguda de l’Imperi Romà d’occident, els visigots i els musulmans. Entrar dins de l’edat moderna que va estar acompanyada de períodes bèl·lics i de males collites que van propiciar l’aparició del bandolerisme i acabar amb la Conca més contemporània a on apareixen iniciatives com el cooperativisme i la industrialització.

També es pot veure una mostra etnogràfica dels oficis tradicionals de la Conca. La indústria del ferro, de l'alabastre, el guix o la pedra; en contraposició als oficis rurals com el pastor, llenyataire, carboner, carreter..

L'exposició permet prendre consciència de l'evolució de les tècniques o, a vegades, de la continuïtat.

 

Aquesta nova proposta ofereix al Museu Comarcal de la Conca de Barberà i alhora a la Xarxa de Museus de les Comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre  un model de turisme cultural adreçat a les famílies on aquestes són protagonistes de les visites als equipaments. La interacció amb els espais i les històries, les experiències immersives i la ludificació són algunes de les estratègies per aconseguir aquest objectiu.

 

Informació tècnica

Joc digital disponible mitjançant codi QR que trobareu a l’entrada del museu.

A través de mòbil o tableta.

Idiomes: català, castellà, anglès i francès.

Disseny del Joc: Gymkana Turística Digital.