CICLE DE CONFERÈNCIES “CONVERSES” SOBRE LA HISTÒRIA DE LA COMARCA

El cicle, que porta per nom “Converses”, està format per un total de quatre conferències en cadascuna de les quals participaran dos reconeguts especialistes en la matèria. El seu objectiu és difondre l’estat actual dels coneixements històrics sobre la Conca de Barberà. El format que s’hi vol donar és més el d’una conversa informal (d’aquí el nom del cicle) que no pas el d’una conferència erudita. Les xerrades comptaran amb un moderador que anirà guiant l’orientació i els temes que s’aniran posant sobre la taula.

dimecres, 25/10/2023

L’Àrea de Cultura del Consell Comarcal, a través del Campus Extens de la URV, organitza el proper mes de novembre un cicle de xerrades sobre la història de la comarca. El cicle, que porta per nom “Converses”, està format per un total de quatre conferències en cadascuna de les quals participaran dos reconeguts especialistes en la matèria. El seu objectiu és difondre l’estat actual dels coneixements històrics sobre la Conca de Barberà.

El format que s’hi vol donar és més el d’una conversa informal (d’aquí el nom del cicle) que no pas el d’una conferència erudita. Les xerrades comptaran amb un moderador que anirà guiant l’orientació i els temes que s’aniran posant sobre la taula.

Les xerrades tindran lloc els dimarts i dijous del 14 al 28 del mes de novembre, a les 7 de la tarda, a la sala d’actes del Museu Comarcal.

La primera d’aquestes es titula “Els primers pobladors de la Conca de Barberà. Estat actual del què en sabem”. I serà a càrrec dels arqueòlegs de l’IPHES-CERCA Manuel Vaquero i Josep M. Vergés. Vaquero i Vergés són els directors de les excavacions arqueològiques més importants que s’estan fent actualment a la comarca. Vaquero la del Molí del Salt (Vimbodí i Poblet) i Vergés la de la Conca de Font Major i dels recentment redescoberts gravats dels Cogullons (Rojals). Recordar que en aquest àmbit s’han fet recentment importantíssimes descobertes que han col·locat la Conca de Barberà al capdamunt del rànquing dels indrets amb jaciments paleolítics més importants d’Europa.

La segona es titula “Els ibers i romans a la Conca de Barberà. Estat de la qüestió”. Serà oferta per Joan Canela i Jordi López, arqueòlegs de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i professors de la URV. Ambdós són reconeguts especialistes en l’arqueologia d’aquest període històric i en especial de la Tarraco romana i de la zona del Camp de Tarragona. Canela està portant a terme des de l’ICAC un projecte de recerca sobre els jaciments romans a la Conca de Barberà.

El dia 21 de novembre, aprofitant l’actualitat de la celebració dels 400 anys de la mort del Rector de Vallfogona, els historiadors i professors universitaris Valentí Gual i Domènech Corbella conversaran sobre “Els temps convulsos del rector de Vallfogona”. Ambdós són grans especialistes, respectivament, en l’època moderna a la Conca de Barberà i en la història de Vallfogona de Riucorb.

Per últim, clourà el cicle, el col·loqui de Josep M. Sans Travé i Maria Bonet sobre “Els ordes religiosos i els ordes monàstics en la “reconquesta” de la Conca de Barberà”. Maria Bonet és catedràtica de la URV en història medieval i especialista en els ordes militars de la Corona d’Aragó. Per la seva part, el solivellenc Josep M. Sans Travé és doctor en història medieval, va impartir docència universitària a la UB, exdirector de l’Arxiu Nacional de Catalunya i acadèmic de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.

La realització d’aquest cicle recull la proposta presentada pel Grup de càrrecs electes de la Conca de Barberà de crear una aula d’història de la comarca per impulsar la difusió de la història local de la Conca.

La seva realització ha estat possible mercès a la col·laboració del Museu Comarcal de la Conca de Barberà i del Centre d’Estudis de la Conca de Barberà i compta amb el suport de la Diputació de Tarragona.