EL MEDI FÍSIC DE LA CONCA DE BARBERÀ

 

Introducció a la geografia, la flora i la fauna de les Muntanyes de Prades i com tot aquest context determina la vida al territori.

 


 

HISTÒRIA GEOLÒGICA DE LA CONCA

 

Una línia periòdica ens permet visualitzar les fases de l’evolució de la Terra: Precàmbric, Paleozoic, Mesozoic i Cenozoic. A la vegada, la museografia ens fa entendre l’evolució de la vida a l’aigua, l’aparició dels vertebrats i la conquesta del món terrestre i del cel.

 

L’ART I ELS HUMANS

 

Explicació del procés d’hominització i tots els canvis físics i culturals: del pas de caçadors i recol·lectors a pastors i agricultors, organització social, i el món de l’espiritualitat. El discurs introdueix,a mode de debat, la necessitat humana de crear cultura i d’expressar-se a través de l’art.

 

L’ART RUPESTRE DE LES MUNTANYES DE PRADES

 

 

L’art rupestre de les Muntanyes de Prades s’emmarca dins l’art anomenat llevantí i és resultat de les dinàmiques culturals que es van donar durant la prehistòria a tota l’àrea catalana.

 

Aquestes expressions artístiques reflecteixen la riquesa estilística que es va donar arran d’aquest procés de vincles i relacions que es van donar entre els últims grups de caçadors recol·lectors fins l’arribada de les primeres comunitats urbanes, durant el primer mil·lenni aC.

 

Visita a les recreacions del Mas d’en Llort, mas d’en Ramon d’en Bessó, el Portell de les Lletres, Mas d’en Carles, Cova de les Creus, Abrics del Britus I, II, III i IV, Cova del Minaire i de les Ferradures.

 

L’ART RUPESTRE A CATALUNYA

 

Catalunya té moltes coves i balmes amb art prehistòric, on cal destacar-hi els conjunts de la Roca dels Moros del Cogul, els abrics de l’Ermita a Ulldecona i les Muntanyes de Prades.

 

Aquests conjunts integren la Ruta de l’Art Rupestre, amb pintures datades, en alguns casos, fa més de 8000 anys, i que estan declarades Patrimoni Mundial de la humanitat per la seva singularitat i valor.

 

 

L’ART RUPESTRE, UN PATRIMONI A PROTEGIR

 

L’art rupestres és una manifestació cultural comú a tota la humanitat i és possible trobar-lo en gairebé tots els indrets del món on hi ha hagut societats primitives. La protecció d’aquest tipus de patrimoni és una eina imprescindible per tal d’intentar entendre les societats prehistòriques des d’una perspectiva antropològica.