ANY ISAMEL BALANYÀ

El Museu Comarcal de la Conca de Barberà deicarà part de la programació d'aquest 2020 de reconeixement a la figura d’Ismael Balanyà Moix (Montblanc 1921-2000).

dissabte, 25/01/2020

Al llarg de 2020, a la porta principal del Casal dels Josa, seu central del Museu (C/ Josa 6, Montblanc), s’hi poden veure diferents fragments del Llibre Verd de Montblanc. Aquesta obra, escrita i il·lustrada per l’artista montblanquí entre 1936 i 1937, recull les principals tradicions i festes populars de la Vila Ducal.

Des del passat dia 17 de gener i fins a principis de febrer, s’exposen les pàgines corresponents a la festa de Sant Antoni Abat. Aquesta diada es va començar a celebrar a finals del S. XIX i va esdevenir una de les dates més assenyalades del calendari. Els principals actes de la jornada consistien en la benedicció de les cavallerisses i altres animals de tir i càrrega, al Santuari de la Mare de Déu de la Serra; seguida dels Tres Tombs;  l’ofici solemne i, el ball. Durant aquests dies també es pot visitar, al vestíbul del museu, una petita mostra d’objectes relacionats amb la festa; la reproducció d’una il·lustració que en va fer Ismael Balanyà l’any 1938 i, les banderes de la Comissió de la Festa de Sant Antoni Abat i dels Traginers de Montblanc, cedides per a l’ocasió.

A principis del mes de febrer, coincidint amb la inauguració d’una exposició sobre el Carnaval de Montblanc, es mostraran les pàgines del Llibre Verd que corresponen al Dijous Gras i la Xeringa.